Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-04@14:24:27 GMT

سیاهه مشکلات پنبه کاران خراسان جنوبی

تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۱۰۷۲۲

سیاهه مشکلات پنبه کاران خراسان جنوبی

خبرگزاری مهر؛ گروه استان ها: خراسان جنوبی با داشتن بیش۶ هزار هکتار سطح زیر کشت طلای سفید یکی از قطب های تولید پنبه در کشور محسوب می شود اما آنچه در این سال های بی آبی آتش به وش های پنبه می زند واسطه های بازار و چرخه ناقص فراوری این محصول است که سبب می شود ارزش افزوده نصیب سایر استان ها شود.

گفته های بهره برداران پنبه کار حکایت می کند که نرخ پایین خرید تضمینی، گرانی سم برای مبارزه با آفات، کم آبی و افزایش چشمگیر هزینه های برداشت محصول، جولان دلالان در بازار و تلاش برای پایین نگه داشتن قیمت محصول برداشت شده در روزهای برداشت و بازار فروش، نبود واحد ریسندگی در استان، گرانی بیش از حد برداشت مکانیزه محصول و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. از جمه مشکلاتی است که با آن دست و پنجه نرم می کنند.

همچنین دسترنج کشاورزان توسط واسطه ها با نازلترین قیمت خریداری می شود و تولید این محصول با توجه به شرایط بازار و ضعف فراوری و آب بر بودن، گرانی تجهیزات برداشت و ... درحال رنگ باختن است. کاهش محصول تولیدی هم سبب شده است تا بسیاری از واحدهای پنبه پاک کنی غیر فعال شوند.

مافیای پنبه

کم آبی و خشکسالی تیغی بر بیخ گلوی کشاورزی گذاشته و آفت های بسیاری به دامانش انداخته است. کاهش تولیدات محصولات باغی و زراعی به ویژه محصولاتی با ارزش چون پنبه و زعفران و ... عرصه را بر بسیاری از فعالان این میدان تنگ کرده است.

برداشت محصول یا به صورت خروج وش پنبه و دستچین یا همراه با غوزه و به طرز سنتی انجام می شود.

دستگاه های مکانیزه برداشت محصول پنبه کار برداشت را با غوزه انجام می دهند و در واحد های پنبه پاک کنی جداسازی وش از غوزه یا همان کالک پوست ها انجام می شود.

کشاورز بشرویه ای که اهل قطب تولید پنبه استان است می داند با کم آبی و گرانی های به وجود آمده و هزاران مشکل دیگر بر سر راه دیگر کاشت، داشت و برداشت محصولی چون پنبه نه تنها برایش سود آور نیست بلکه ضررهایی هم دارد اما باز هم ناامید نیست.

صفری از مافیای پنبه و جولان دلالان در بازار برای اینکه پنبه تولید شده را از دست کشاورزان با نازلترین قیمت رها کنند گلایه کرد و گفت: بار دیگر دل طبیعت و زمین را زیر و رو کرده ام تا رزقی حلال داشته باشم.

وی تصریح کرد:‌ نرخ خرید تضمینی بسیار پایین بود و از این رو کشاورزان تمایل به فروش پنبه خود با این نرخ ها را نداشتند.

کاهش تولید

وی بیان داشت: قیمت بازار اگر چه جوابگوی دسترنج کشاورزان پنبه کار نیست اما بهتر از سال های قبل است.

به اظهار وی هر کیلو پنبه به نرخ های ۲۸ و ۲۹هزار تومان توسط واسطه های بازار خریداری می شود و البته مافیای پنبه و دلالان مانند همیشه بیکار نمی نشینند و برای آنکه به نفع خود بازار را پیش ببرند سعی بر پایین نگه داشتن قیمت ها دارند.

این کشاورز بشرویه ای با بیان اینکه به سبب گرما و خشکسالی کاهش تولید داشته ایم، تصریح کرد: وش های پنبه در مقایسه با سالی که آب بیشتر بود کاهش یافته است.

وی ادامه داد: اگر چه کارخانه های پنبه پاک کنی و جدا کردن وش از کالک در شهرستان فعال است اما نداشتن واحد ریسندگی در استان ضربه زیادی به بهره برداران محصول پنبه وارد می کند و ارزش افزوده فراوری را نصیب دیگر نقاط می کند.

جولان دلالان

پنبه کار اهل خوسف هم از جولان دلالان در روزهای برداشت گفت و افزود: در منطقه و روستاهای اطراف ما چند نفر به طور انحصاری خرید پنبه با کالک را از کشاورزان در اختیار دارند.

اکبری ادامه داد: در یک روستا هر مَن پنبه با کالک را بین نرخ های ۲۸ تا ۳۰ هزار تومان خریداری می کنند.

وی با بیان اینکه قیمت ها در مقایسه با سال های قبل بالاتر است اما به همان اندازه از سال قبل تاکنون هزینه های تولید محصول هم بالارفته و کم آبی و گرما هم سبب خسارت به محصول شده است، گفت: در شرایطی که روز به روز قیمت برخی محصولات کشاورزی و غیر کشاورزی روندی افزایشی دارد نرخ پنبه که توسط مافیای بازار و دلالان اعلام می شود جوابگوی هزینه های تولید نیست و افزون بر این، کاهش شارژ چاه های کشاورزی هم روز به روز سطح زیر کشت این محصول را در استان کاهش می دهد.

این کشاورز پنبه کار خوسفی با اشاره به اینکه نیمه های اردیبشهت درگیر کاشت و داشت این محصول هستیم و محصول را در آبان و آذر برداشت می کنیم، عنوان کرد: با وجود زحمت و صرف هزینه های زیاد برای اقداماتی مانند تسطیح و صاف کردن زمین، خرید بذر پنبه و کود، هزینه های کارگری و.... هنگام برداشت و فروش محصول، این هزینه ها به سختی جبران می شود.

سطح زیر کشت پنبه

معاون زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرنگار مهربا اشاره به اینکه سطح زیر کشت پنبه در استان به بیش از ۶ هزار و ۸۰۰ هکتار می رسد از کاهش تولید این محصو ل به سبب کاهش بارندگی ها خبر داد.

حسینی افزود: بیشتر کشت محصولات به سمت و سوی محصولات کم آب بر و علوفه سوق یافته است.

وی با بیان اینکه بیشترین سطح کشت پنبه در استان با سه هزار و ۵۰۰ هکتار به شهرستان بشرویه اختصاص دارد، ادامه داد:‌ برای اعلام نهایی میزان پنبه برداشت شده باید تا روزهای پایان برداشت محصول صبر کرد.

به گفته وی برداشت پنبه در خراسان جنوبی با توجه به شرایط آب و هوایی از ۱۵ مهر آغاز می‌شود و تا پایان آذر ادامه دارد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم در گفتگو با مهر گفت: به سبب کاهش منابع آبی و خشکسالی شاهد کاهش تولیدات پنبه هستیم.

عبدالرضا اکبری با بیان اینکه خرداد، ورامین، خورشیدی و ساجدی از ارقام پنبه کشت شده در خراسان جنوبی است، تصریح کرد: خراسان جنوبی از استان‌های برتر در تولید پنبه در کشور است.

اما مدت هاست افزایش قیمت نهاده هایی مانند سم و هزینه های سنگین برداشت و نبود توجیه اقتصادی، روزگار پنبه را ناخوش کرده است و در این بین کارخانه های پنبه پاک کنی استان هم چرخشان نمی چرخد.

در بحث فراوری طلای سفید در استان هفت واحد پنبه پاک کنی در استان وجود دارد که سه واحد به دلیل کاهش سطح زیر کشت در برخی مناطق و وجود دلالان و خرید پنبه و ارسال آن به دیگر نقاط و... غیر فعال و چهار واحد فراوری و تولید وش پنبه در شهرستان های بشرویه، سرایان و فردوس فعال است.

کد خبر 5373467

منبع: مهر

کلیدواژه: پنبه جهاد کشاورزی خراسان جنوبی مشکلات کشاورزی ویروس کرونا مطالبات مردم لرستان از دولت بوشهر روز پرستار آمار کرونا خطبه های نماز جمعه گرگان عکس استانها روز دانشجو کرمانشاه سیدابراهیم رئیسی خرم آباد سانحه تصادف پنبه پاک کنی برداشت محصول خراسان جنوبی جولان دلالان سطح زیر کشت کاهش تولید پنبه کار هزینه ها کم آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۱۰۷۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نوید روزهای خوش برای کویرنشینان/دریای عمان؛ ناجی خراسان جنوبی

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: بیش از دو دهه خشکسالی در شرق کشور به خصوص در خراسان جنوبی موجب شده تا منابع آب روی زمینی که به کل خشک شده و سفره‌های زیرزمینی نیز سال به سال از میزان آب آنها کاسته شود.

خسارت‌های کلان قهر طبیعت در این سال‌ها خراسان جنوبی را از پای درآورده و بیشترین ضربه را هم به حوزه کشاورزی، دامداری و منابع طبیعی و زیست محیطی استان وارد کرده است.

بار گرانی که خشکسالی‌های مستمر بر دوش خراسان جنوبی کم برخوردار گذاشته به حدی است که کمر اقتصاد استان خم شود.

در خراسان جنوبی علی رغم باران‌های مطلوبی که در اسفندماه سال ۱۴۰۲ داشتیم باز هم نسبت به مدت مشابه سال قبل میزان بارندگی‌ها روند کاهشی داشته است که زنگ هشدار مصرف آب و ادامه خشکسالی‌ها را نشان می‌دهد.

کاهش ۱۵ درصدی بارندگی‌ها

جواد نخعی سرپرست اداره هواشناسی خراسان جنوبی در گفت و گو با مهر بیان کرد: از ابتدای فصل زراعی سال جاری تاکنون میانگین بارندگی در خراسان جنوبی ۸۰.۳ میلی متر بوده است که نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد و نسبت به بلندمدت ۲۹ درصد کاهش داشته است.

وی بیان کرد: میزان بارندگی در شهرستان بیرجند نیز از ابتدای سال زراعی تاکنون ۸۳.۷ میلی متر بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۴ درصد و نسبت به بلندمدت ۳۶ درصد کاهش داشت است.

سرپرست اداره هواشناسی خراسان جنوبی گفت: این میزان کاهش بارندگی در حالی است که سال گذشته نیز بارندگی‌های مطلوبی نداشتیم و در سال زراعی جاری تا به امروز نسبت به همان سال گذشته نیز بارندگی‌ها کاهش داشته است.

عباس سارانی در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: هشت سد مخزنی در خراسان جنوبی داریم که شامل سد شهید پارسا، سد کریت، سد نهرین، سد فرخی، سد سیاهو، سد رزه، سد حاجی آباد و سد دره بید است.

تنها ۲۰ درصد ظرفیت مخازن سدهای خراسان جنوبی آب دارد

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی ادامه داد: در حال حاضر ۱۵.۴ میلیون متر مکعب آب پشت سدهای خراسان جنوبی ذخیره است که معادل ۲۰ درصد ظرفیت مخازن سدهای استان است.

وی با تأکید بر اینکه خراسان جنوبی از نظر منابع آب‌های سطحی و روان آب‌ها استان فقیری است، گفت: بر اساس آمار سال آبی سال ۱۴۰۲-۱۴۰۱ میزان ۱۳۶ میلیون متر مکعب کسری مخزن داشتیم که به این معنا است که بیشتر از میزان مجاز برداشت داشته‌ایم.

سارانی ادامه داد: خراسان جنوبی از نظر تأمین آب مورد نیاز کشاورزی، شرب و خدمات به شدت به آب‌های زیرزمینی وابسته است و از این نظر دقت در میزان مصرف آب‌های زیر زمینی در خراسان جنوبی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

وی یادآور شد: در بارندگی‌های هفته گذشته حدود ۵ میلیون متر مکعب مهار روان آب داشتیم که به بهبود وضعیت سدهای خراسان جنوبی کمک کرد که از این بابت خدا را شاکر هستیم.

مهدی دوستی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی نیز در گفت‌وگو با مهر با اشاره به اینکه ما در استان با عمر بالای تأسیسات آبی مواجه هستیم و به عنوان مثال عمر شبکه توزیع آب بیرجند بالغ بر یک قرن می‌باشد، افزود: ما در حال حاضر با چالش انشعابات فرسوده در سطح استان مواجه هستیم که نیازمند تخصیص اعتبارات ویژه برای جبران این عقب ماندگی‌ها هستیم.

وی ادامه داد: از جمله مخازن در دست اجرای شرکت می‌توان به مخزن ۱۰ هزار مترمکعبی بیرجند، مخزن ۲ هزار متر مکعبی قائن، ۲ هزار متر مکعبی دیهوک، ۵ هزار متر مکعبی فردوس و مخازن هزار متر مکعبی در شهرهای خوسف، گزیک، اسدیه، آبیز، ماژان، ارسک و درح اشاره کرد. وی نیاز به احداث ۲۶ هزار متر مکعب در سطح شهرهایی که با کمبود سرانه ذخیره مخزن مواجه هستند با اعتبار ۴,۵۰۰ میلیارد ریال را از جمله نیازهای اعتباری شرکت آبفای استان برشمرد.

پیشرفت ۷۵ درصدی مرحله اول جهاد آبرسانی در خراسان جنوبی

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی میزان پیشرفت مرحله اول پروژه جهاد آبرسانی در خراسان جنوبی را ۷۵ درصد عنوان کرد و گفت: این پروژه در راستای آبرسانی به ۱۱۵ روستای استان در حال اجرا بوده که برای تکمیل آن اجرای ۳۲۰ کیلومتر خط انتقال روستایی، ۱۲ هزار متر مکعب مخزن و ۲۵ باب ایستگاه پمپاژ در قالب قرارداد محرومیت زدایی با قرارگاه امام حسن مجتبی با اعتباری بالغ بر ۲,۵۶۰ میلیارد ریال در دست اجرا است.

دوستی به نتایج اجرای پروژه‌های مذکور در کاهش هدر رفت آب در استان اشاره کرد و گفت: در صورت تأمین اعتبار ۱۰ هزار میلیارد ریال برای پروژه‌های مذکور بالغ بر ۱۲ میلیون متر مکعب در سال از هدر رفت آب جلوگیری می‌شود و پیش‌بینی می‌گردد بالغ بر ۱۲ درصد هدر رفت واقعی شرکت کاهش یابد که این عدد معادل ۳۸۰ لیتر در ثانیه آب یا بیان دیگرمعادل حفر و تجهیز بیش از ۱۵ حلقه به همراه خطوط انتقال است.

یکی از راهکارهایی که برای رفع مشکل کم آبی در خراسان جنوبی طراحی شده است بحث انتقال آب از دریای عمان به خراسان جنوبی و شرق ایران است که پس از وعده‌های مختلف که از سال ۹۵ مطرح شده بود در دولت سیزدهم عملیات اجرایی آن آغاز شده و پروژه پیشرفت خوبی را دارد و نوید روزهای خوش برای کویرنشینان لب خشکیده خراسان جنوبی را می‌دهد.

آب دریای عمان سال ۱۴۰۴ به خراسان جنوبی می‌رسد

جواد قناعت استاندار خراسان جنوبی در این زمینه با اشاره به خشکسالی ۲۰ ساله در خراسان جنوبی و تأثیر آن بر کشاورزی و دامداری استان در جمع رسانه‌ها گفته بود: در این راستا ابر پروژه انتقال آب دریای عمان به خراسان جنوبی در دولت سیزدهم عملیاتی شد تا بتوانیم تأثیرات خشکسالی در استان را کاهش دهیم.

وی گفت: شرکت ایمواسکو مجری ابر پروژه انتقال آب دریای عمان به استان‌های شرقی کشور است، خط چهار این پروژه برای سیستان و بلوچستان بود که با پیگیری‌های متعدد مدیران استانی در سال گذشته استان ما به پروژه اضافه شد و این پروژه از چابهار تا مشهد یک هزار و ۳۴۲ کیلومتر است که ۳۸۰ کیلومتر آن مربوط به خراسان جنوبی است.

وی ادامه داد: ۲۷۰ کیلومتر انشعابات آب به نهبندان، سربیشه، درمیان، بیرجند، خوسف، قاین، زیرکوه و سایر شهرستان‌ها است که ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، در مجموع برای خطوط اصلی و انشعابات آبرسانی ۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار پیش بینی شده است.

استاندار خراسان جنوبی با اشاره به اینکه هم اکنون در مرحله سوم آبرسانی به استان هستیم، گفت: اواخر نیمه اول سال ۱۴۰۳ وارد مرحله چهارم آبرسانی به خراسان جنوبی خواهیم شد.

وی با بیان اینکه در مجموع ۱۸۰ میلیون متر مکعب تخصیص آب در افق برنامه پیش بینی شده است، یادآور شد: پروژه در مرحله مسیرسازی ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد انتظار این است که کار با شتاب پیش برورد که پایان دولت سیزدهم شاهد انتقال آب به استان خراسان جنوبی باشیم.

وی افزود: هزار و ۳۴۲ کیلومتر مسیر انتقال آب از دریای عمان، چابهار تا مشهد است که ۳۸۰ کیلومتر آن در خراسان جنوبی واقع شده است.

استاندار خراسان جنوبی افزود: تا پایان سال ۱۴۰۴ آب دریای عمان وارد خراسان جنوبی خواهد شد که یک اقدام بسیار بزرگ برای تأمین منابع آبی خراسان جنوبی به ویژه در بخش صنعت است.

قناعت یادآور شد: با اجرای پروژه انتقال آب از دریای عمان ۶۰ میلیون مترمکعب آب وارد خراسان جنوبی می‌شود و در یک افق بلندمدت به سه برابر افزایش می‌یابد.

آنچه مشخص است اینکه این پروژه به لحاظ سازه‌ای از طرح‌های بزرگی است که با اجرای آن ۲۸۰ میلیون مترمکعب آب به استان سیستان و بلوچستان منتقل می‌شود، ۱۰۰ میلیون مترمکعب از این آب در بخش آشامیدنی و ۱۸۰ میلیون مترمکعب نیز در بخش صنعت و خدمات مصرف خواهد شد.

در قالب این طرح اختصاص ۶۰ میلیون مترمکعب آب در سال برای مصارف صنعت خراسان جنوبی و ۱۲۰ میلیون مترمکعب در سال نیز برای مصارف صنعت خراسان رضوی در نظر گرفته شده است.

اکنون تمام مردم در این استان به ویژه صنعت گران منتظرند تا هر چه زودتر سال ۱۴۰۴ فرا برسد و وعده محقق نشده سالیان دور مسئولان در دولت مردمی محقق شود و رؤیای مردم خراسان جنوبی رنگ واقعیت به خود بگیرد.

کد خبر 6079451

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی تولید ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصول بهاره در خراسان رضوی 
  • افزایش هفت درصدی تولید سیمان در خراسان جنوبی
  • افزایش ۷ درصدی تولید سیمان در خراسان جنوبی
  • نوید روزهای خوش برای کویرنشینان/دریای عمان؛ ناجی خراسان جنوبی
  • خراسان جنوبی/کارگران، فعالان عرصه اقتصاد و تولید
  • نیمی از ۱۴ هکتار باغ گوجه سبز سرخه سامانه آبیاری نوین دارد
  • رفع مشکلات مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی تکلیف مدیران است
  • هم اندیشی برای تولید آثاری فاخر و در خور دو هزار شهید استان
  • عرضه سیب زمینی ایرانشهر به بازار مصرف
  • رفع مشکل صادرات با تولید آفتکش زیست سازگار